Home Ruralitą Mediterranea

Μεσογειακής Υπαίθρου

Η γοητεία της Μεσογειακής Υπαίθρου


Σε όλες τις χώρες με εξελιγμένη οικονομία, δημιουργήθηκε αυθόρμητα ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών για έναν εναλλακτικό τουρισμό, πιο ενδόμυχο, σε συνδυασμό με ποιοτική οινογαστρονομία και την αναζήτηση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών αγαθών ”για λίγους”.

Αυτή η νέα ζήτηση, κυρίως στην Ευρώπη, έγινε σύντομα αντιληπτή από επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έφεραν στο φώς πλήθος πρωτοβουλιών: δημιουργία δομών τουριστικής υποδοχής, εκδηλώσεις οινογαστρονομικού χαρακτήρα και ανάκτησης ελάσσονος πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου. Προς το παρόν οι διαστάσεις της προσφοράς όμως, δεν έχουν επιτρέψει ακόμα τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου συστήματος “σύζευξης” με την ζήτηση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο περικλείεται το σχέδιο “Επαναπροσδιορισμός και αξιοποίηση της Μεσογειακής Υπαίθρου”, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα διαμέσου του Προγράμματος Leader+ 2000 – 2006 (Liaisons Entre Actions de Développement de l'Economie Rurale): για πρώτη φορά, 23 Ομάδες Τοπικής Δράσης  (GAL) συνεταιρίστικαν δημιουργώντας ενιαίο σήμα με το οποίο θα προωθήσουν σφαιρικά την περιοχή τους σε τουριστικό επίπεδο.

Η έννοια της Μεσογειακής Υπαίθρου ενέχει μια πραγματικότητα έμφυτη στην περίπλοκη ιστορική, εθνική και πολιτιστική κληρονομιά, κοινή των λαών της Μεσογείου.

Σε επίπεδο τουριστικής προσφοράς, αυτός ο πλούτος μεταφράζεται στην ανακάλυψη τόπων ικανών να αποδόσουν έναν ισχυρό δεσμό με τη γη, με τις παραδόσεις της και τα προϊόντα της, μακριά από τις κλασσικές διαδρομές του συμβατικού τουρισμού, για την ανάδειξη της χρήσης του χρόνου, του χώρου και της σιγής.

Όλες οι περιοχές που ταυτίζονται με τις αξίες της Μεσογειακής Υπαίθρου μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή τη νέα γενιά τουριστών που είναι λιγότερο απροετοίμαστη, πιο συνειδητοποιημένη και με το βλέμμα στραμμένο προς εμπειρίες που εμπλουτίζουν, σύμφωνα με μια αντίληψη προσωπική, που αντιτίθεται σε εκείνη του μαζικού τουρισμού.

Οι περιοχές/συνέταιροι στην Ελλάδα είναι τέσσερα LAG

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΤΥΠΩΝ


LAG ΑΧΑΙΑ

Η περιοχή της Αχαϊας, κοντά στην Αθήνα, βρίσκεται στο κέντρο ενός νοητού τριγώνου που σχηματίζεται από τις αρχαίες πόλεις της Ολυμπίας, των Δελφών και της Επιδαύρου. Η Αχαϊα είναι γεμάτη ομορφιές και προσφέρει πολιτισμό, διασκέδαση και ξεκούραση.


LAG ΠΙΕΡΙΚΗ

Η Ελληνική μυθολογία κατέστησε διάσημες την Πιερία και τον Όλυμπο. Είναι από τους λίγους τόπους που επιτρέπουν το συνδυασμό μιας επίσκεψης σε αρχαιολογικούς χώρους και κτήρια βυζαντινής αρχιτεκτονική, με όμορφες παραλίες και θάλασσες με κρυστάλλινα νερά και όρη πλούσια σε φυσικό κάλλος.


LAG ΣΕΡΡΕΣ

Οι Σέρρες βρίσκονται στο κέντρο μιας εξαιρετικής περιοχής με δάση, φυσικά τοπία, αρχαιολογικούς χώρους, άγνωστα μονοπάτια, πολιτιστικά γεγονότα, αγέραστες παραδόσεις και λαϊκά φεστιβάλ.


LAG ΟΛΥΜΠΙΑ

Στην περιοχή της Ολυμπίας, στη Δυτική Ελλάδα, κυριαρχούν όρη και λόφοι μέσα σε ένα κλίμα ήπιο και ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτοι αρχαιολογικοί χώροι και εξαιρετικής αξίας φυσικές ομορφιές.

Ο λογότυπος της Μεσογειακής Υπαίθρου, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τους GAL partner, είναι ικανός να ταυτοποιεί με σαφήνεια τα προϊόντα και τις περιοχές προς αξιοποίηση, έτσι ώστε να να ανάγουν άμεσα στις βασικές έννοιες της μάρκας και των αξιών στις οποίες μετέχει, χρησιμοποιώντας απλό και ευθύ αναγνωστικό κώδικα ώστε να διηγείται το δεσμό του ανθρώπου με τη γη του, μια γη που χαρακτηρίζεται από τη θέρμη του Μεσογειακού ήλιου και από τα χρώματα ενός ανέπαφου τοπίου, μακριά από τη βιομηχανοποίηση.

Η δικτυακή πύλη www.ruralitamediterranea.com, σε Ιταλική και Αγγλική γλώσσα, οδηγεί τον επισκέπτη στην ανακάλυψη τόπων, δρόμων, εκκλησιών και κάστρων, τεχνών και επαγγελμάτων, εορτών και πανηγυριών, φαγητών και κρασιού.

Η δημιουργία του καταλόγου “Art, flavours and traditions of the Lands of Greece”  σε Αγγλική γλώσσα, τον οπίο μπορείτε να “κατεβάσετε” από τη δικτυακή πύλη, φέρνει πιο κοντά τον τουρίστα στη Γη της Μεσογειακής Υπαίθρου.

Με μια εκδήλωση στο Παρίσι, μέσα στη γοητευτική “la Maison Blanche”  της Avenue Montagne, παρουσιάστηκε το σχέδιο σε περίπου 100 οντότητες μεταξύ των οποίων βρίσκονταν Ταξιδιωτικοί Πράκτορες, δημοσιογράφοι, Tour Operator και ειδήμονες του χώρου του τουρισμού.

Με μια εκδήλωση στη Ρώμη με θέμα “Αξιοποίηση της ολοκληρωμένης τουριστικής προσφοράς των αγροτικών περιοχών της Μεσογείου. Σημερινή κατάσταση και μελλοντικές προοπτικές”, που έλαβε χώρα στη διάσημη Villa Medici a Trinità dei Monti, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος και τέθηκαν οι βάσεις για τη επανάληωή του στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού 2007-2013, με διεύρυνση των συνόρων του προς νέες γοητευτικές Ελληνικές περιοχές.

Το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Νομό της Καμπάνια της Ιταλίας που είναι υπεύθυνη αρχή διαχείρησης της πρωτοβουλίας και το Νομό Σικελίας, έφεραν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο.


Link

Ο κατάλογος της Ελληνικής Γης
Πιερία
Σέρρες
Αχαϊα
Ολυμπία

Map of the territories

Your ideal holiday

Select your preferences
and click Search

1. Where to go

2. What to do

3. What do you prefere

Search

Home | Ruralitą Mediterranea | The Territories | Events | Typical products | Useful Links | Newsletter| Your suggestions | What they say about us | Operators
© 2015 Ruralitą Mediterranea